Στο μνημόσυνο του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ”

Με σεβασμό και συγκίνηση παραβρέθηκα στο μνημόσυνο, του Πανελληνίου  Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων “Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ”  για των υπέρ πατρίδος ευκλεώς και ενδόξως πεσόντων Αγωνιστών του Μακεδονικού αγώνα.

Τιμούμε και οφείλουμε να αποδίδουμε σεβασμό αιώνια στους αγωνιστές, στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

 

Τιμούμε τους ήρωες, τον Παύλο Μελά, τον Γαρέφη, τον Καπετάν Κώττα, τον Καραβαγγέλη και τους άλλους γνωστούς Μακεδονομάχους αλλά και όλους τους αφανείς ήρωες άντρες και γυναίκες, που αντιστάθηκαν, που αγωνίστηκαν, που έδωσαν ψυχή και σώμα, την ζωή τους,  για την πατρίδα μας.

Για τη Μακεδονία μας!

 

Δεν είναι μόνον ιστορικό καθήκον να αποδίδουμε τις δέουσες τιμές στους προγόνους μας. Είναι πανανθρώπινη αξία και δείγμα πολιτισμού, δείγμα πατριωτισμού, χαρακτηριστικό των Ελλήνων.

 Από τα βάθη των αιώνων ως τα σήμερα οι Έλληνες αποδίδουμε τον σεβασμό και τις τιμές, στους νεκρούς, στους ήρωες, στους αγωνιστές!

 

Στο φετινό μνημόσυνο είχαμε την ευκαιρία μέσα σε κλίμα συγκίνησης να ενημερωθούμε για τον ηρωισμό που επέδειξαν οι δασκάλες της Μακεδονίας, με πρώτες τις Μοναστηριώτισσες δασκάλες, στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, 1904 με 1908, που έδιναν το δικό τους αγώνα, κρατώντας άσβεστη τη φλόγα του Ελληνισμού στις ψυχές των μαθητών, στήριζαν μυστικά τον αγώνα, με κάθε τρόπο και μέσο, πληρώνοντας το τίμημα με την ίδια τους τη ζωή…

Τιμούμε τις θυσίες τους με την υπόσχεση ότι δε θα επιτρέψουμε ποτέ, οι αγώνες τους να περάσουν στη λήθη. Αντίθετα το φωτεινό παράδειγμά τους, οφείλουμε να το μεταλαμπαδεύουμε στις σημερινές γενιές.

 

Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, απόγονος Μοναστηριωτών αρωγών του Αγώνα, Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, “ Ο Παύλος Μελάς” , Ταμίας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, αλλά και ως Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και των Πέριξ ‘’Η Καρτερία’’ ιδρύοντας και υποστηρίζοντας την λειτουργία Ελληνικών φροντιστηρίων στο Μοναστήρι και άλλες πόλεις της Πελαγονίας, τιμώ με τη σειρά μου και εμπνέομαι από όλους  όσους αγωνίζονται για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Γιατί στην Ελλάδα μας, όπως είπε και ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, «η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί»…

Scroll to Top